Kako se kava znajde v vaši skodelici?

Rastlina kave

rastlina-kave-coffea-arabicaPražarna Agust v svojih mešanicah uporablja največ kavo vrste arabika. Rastlina se imenuje arabski kavovec (Coffea arabica). Ta rastlina izhaja iz Etiopije, vendar zdaj predstavlja velik del kultiviranih rastlin za pridelavo kave tudi v drugih državah. Kava za rast potrebuje vlažno in vroče okolje zato raste samo v pasu ob ekvatorju (do 20° severno in južno od ekvatorja). Temu rečemo tudi kavni pas.

Pri pripravi kave uporabljamo kavna semena. Ta so skrita v plodu rdeče barve, ki mu rečemo tudi češnja.

Obiranje kave

kavne češnjeKavo lahko gojijo na ekstenzivni (Srednja Amerika, Indija)  oz. intenzivni način (Brazilija). Razlika je v tem, kako na gosto so posejane rastline kave in koliko namakanja potrebujejo. Obstajajo pa tudi različni načini, kako kavo obirajo. Lahko selektivno obirajo, kar pomeni, da ročno obirajo ravno prav zrela semena, zelena pa ostanejo na rastlini do naslednjega obiranja.  Lahko ročno obirajo vsa semena, ki so na rastlini naenkrat (tako to počnejo v Braziliji), potem pa odberejo proč zelena semena, ki še niso zrela. Tretja možnost pa je s pomočjo mehanizacije.

Luščenje kavnih semen

Tudi za odstranjevanje pulpe (torej ovojnice semen kave) obstajata dva načina. Govorimo a t.i. mokrem in suhem postopku. Pri mokrem postopku takoj po obiranju plodove dajo v poseben stroj, ki loči semena od pulpe, potem pa se semena še nekaj dni namakajo, tako da se odlušči še vsa preostala pulpa. Poteka pa tudi fermentacija, ki da dodaten okus semenom kave. Pri suhem postopku pa plodove posušijo na soncu, kar traja tudi do 20 dni. Ko so popolnoma suha, pa jih strojno oluščijo. Ko tako oluščena semena še presejejo, da se znebijo še nečistoč, dobimo zeleno kavo.

Selekcija najboljših kavnih semen

zrna-zelene-kaveV pražarni Agust veliko pozornost namenjajo izbiranju semen. Uporabljajo večja semena, ki imajo višjo ceno in boljši okus, prav tako sodelujejo s plantažami, da je celotna pridelava kvalitetna. Z ISO certificiranim postopkom je sedaj mogoče, da zrna prihajajo le iz točno določenih plantaž, kar olajša kontrolo kvalitete. V Italiji, v pražarni Agust bodo taka semena pražili. A najprej  semena še dodatno preverijo s pomočjo elektronskih sistemov, ki zaznajo napake v barvi semen in taka semena izločijo. Že eno slabo zrno lahko pokvari kvaliteto, zato se v pražarni Agust potrudijo, da jih v njihovih mešanicah ne boste našli.

Agust mešanice kave

kava-skladiscePražarna Agust ima na voljo nekaj »single origin« kav, ki jih sestavljajo semena iz ene točno določene in skrbno izbrane plantaže, največ pa ima različnih mešanic kav.

Mešanje kave je izredno zapleten postopek, saj vključuje ogromno znanja in prefinjenega okusa. Umetnost je združiti ravno prave okuse kave, ki se harmonično skladajo. Ravno prav sladkosti, kislosti, grenkobe, ter prava mera rožnega, sadnega, sladkega okusa ali okusa po oreščkih. Vse to lahko v različnih razmerjih najdete v mešanicah Agust kave.

Za to je seveda potrebno posebej izurjeno osebje in pražarna Agust se ponaša, da tako njene kavne mešanice, kot njeni okuševalci pobirajo nagrade na mednarodnih okušanjih kave.

Praženje kave

prazena-kavna-zrnaPrav ta postopek je tisti, ki je najpomembnejši. Praženje poteka strojno, vedno pa so prisotni usposobljeni strokovnjaki.  Med postopkom praženja se zrnja segrevajo na 200°C, pri tem pa izgubijo še preostalo vlago, pridobijo pa na okusu, saj se spremeni njihova kemična sestava. Zrna postanejo bolj krhka in seveda temnejša, ter vsebujejo tisto čudovito aromo in okus, ki smo ju vajeni.

 

vrecke-kaveBi radi preizkusili kave pražarne Agust? Naročite si brezplačni vzorček oz. si poiščite najljubšo v naši spletni trgovini.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja