Meso

žar delavnica burger

Mini burgerji z papriko in rdečo čebulo

Potrebujemo:

10 bombet s sezamom

1000 g mletega mesa

100 g belega kruha

100 g mlete slanine dimljene

50 gramov parmezana

sol

poper

2 rdeči papriki

1 paradižnik

2 dcl jušne osnove

4 rdeče čebule

4 žlice olja

1 dcl balzamičnega kisa

1 žlica sladkorja

Postopek

V multipraktiku zmeljemo slanino,bel kruh ,sol poper in parmezan. To maso zmešamo z mletim mesom in oblikujemo polpetke  1 cm debele. V kozici skuhamo v malo jušne osnove očiščeno in narezano papriko in olupljen in pešk očiščen paradižnik. Ko je zelenjava že zelo mehka jo odcejeno spasiramo v gladko omako. Če je pregosta dodamo malo osnove v kateri se je kuhala. Če pa je preredka jo zagostimo z maslom in škrobom.

Rdečo čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Te pa do polovice prepražimo na olju, dodamo sladkor in balzamični kis. Čebulo še toliko časa dušimo da povre polovico kisa. S tem pa tudi zmanjšamo kislost omake.

Prerezane polovičke bombetov spečemo ravno tako tudi mesne polpete.

Zložimo burgerje tako da na kruh damo malo paprične omake nato mesni polpet ,rdečo čebulo in nato še malo omake. Po želji okrasimo tudi z listom solate. Pokrijemo z drugo polovico bombete ter postrežemo.


telečji medaljoni v vinu

Telečji medaljoni v portskem vinu

Potrebujemo:

8 telečjih medaljonov (1 kg)

Sveže mlet poper

1 žlica moke

1 žlica olja

2 žlici masla

Sol

Ščepec timijana

40 g mletih lešnikov

Kozarec portskega vina

2 dcl sladke smetane

Postopek

Telečje medaljone popopramo, začinimo s timijanom in poprašimo z moko. V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo maslo in ko se razpusti, položimo v ponev medaljone. Na srednje močni temperaturi jih pečemo 3 minute na vsaki strani. Na sredini naj ostanejo rožnati. Ponev odstavimo, meso posolimo, vzamemo iz ponve in pokrito damo na toplo.

V ponev stresemo lešnike, nato prilijemo vino in smetano. Omako zavremo, posolimo in popopramo. Medaljone razdelimo na krožnike in jih skupaj z omako takoj ponudimo.


piščančji sate

Piščančji sate v arašidovi omaki

Potrebujemo:

2 piščančja fileja

4 stroke česna

1 košček ingverja

100 ml sojine omake

Lupinica 1 limone

2 jedilni žlici jabolčnega soka

Koriander

Maslo

Črni poper

2 jedilni žlici arašidovega masla

1 jedilna žlica kisa

Sladka paprika v prahu

2 jedilni žlici sladke smetane

Sol

Postopek

Piščančje fileje speremo in osušimo. Meso narežemo na kocke. Česen olupimo, drobno nasekljamo. Olupimo ingver ter ga narežemo na rezine.

Sojino omako, nastrgano lupino limone, ingver, jabolčni sok, česen in koriander zmešamo z mesom in mariniramo (če je možno 4 ure). Občasno premešamo.

Pečico ogrejemo na 80°C. Na lesene palčke izmenično natikamo meso in ingver. V ponvi razpustimo maslo, dodamo poper ter nabodala z vseh strani popečemo. Vzamemo jih iz ponve, ter damo v pečico, da ostanejo topla.

V tekočino, ki je ostala od pečenja, vmešamo arašidovo maslo. Primešamo še 200 ml vode in marinado, nato pa še kis, papriko v prahu in smetano. Začinimo s soljo. Po želji omako potresemo še s praženimi arašidi in ponudimo k nabodalom.


file wellington

GOVEJI FILE WELLINGTON

 

Potrebujemo:

250 g odmrznjenega listnatega testa

2 žlici olivnega olja

1 kg govejega fileja

125 g slanine

3 šalotke

200 g šampinjonov

1 jajce

15 ml mleka

4 ščepce soli

3 ščepce mletega popra

1 vejica rožmarina

Postopek

Rožmarinovo vejico osmukamo in listke drobno sesekljamo. Goveji file operemo, dobro osušimo in začinimo s soljo, poprom in nasekljanim rožmarinom. Šampinjone očistimo z vlažno krpico in drobno sesekljamo (narežemo na lističe). Šalotke olupimo, operemo in sesekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke.

V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro z vseh strani popečemo meso. Popečeno meso shranimo na toplem krožniku. V ponev, v kateri smo pekli meso, stresemo slanino in jo popražimo. Dodamo sesekljano šalotko in dušimo dobrih pet minut, da šalotka postekleni. Nato dodamo šampinjone in vse skupaj začinimo s soljo ter poprom. Dobro premešamo in odstavimo.

Pečico segrejemo na 220 °C. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik, ki mora biti dvakrat večji od kosa mesa. Polovico šampinjonove zmesi enakomerno porazdelimo v dolžini fileja po sredini testa. Na zmes položimo meso in ga pokrijemo s preostalo šampinjonovo zmesjo. Testo tesno ovijemo okoli mesa in ga položimo v namaščen pekač. V skledici jajce in mleko dobro razžvrkljamo. Z razžvrkljanim jajcem premažemo listnato testo. V zgornjo plast testa naredimo tri luknjice. Pekač za 45 minut postavimo v ogreto pečico.

Pečenko vzamemo iz pečice in jo narežemo na dva centimetra debele rezine. Postrežemo s krompirjem in sezonsko zelenjavo.


020šunka starih emoncev

Šunka starih Emoncev

Potrebujemo:

1 prekajeno šunko, težko približno 1,25 kg

250 g suhih fig

1 dcl medu

Lovorov list

500 g moke

Olje po potrebi

Priprave:

Šunko kuhamo skupaj s suhimi figami in lovorovimi listi. Skuhani šunki odstranimo kožo in naredimo zareze. Pretaknemo jo s kuhanimi slivami, zareze pa napolnimo z medom. Z medom namažemo še celo šunko. Nato jo zavijemo v testo, ki smo ga zgnetli iz moke, ojla in vode. Šunko pečemo v pečici dobro uro.


pečenka z radičem

Svinjski kare z brusnicami, radičem in sladkim krompirjem

Potrebujemo:

1,2 kg svinjskega kareja

Sol

Poper

1 čebula

4 stroke česna

1 žlica masla

3 dcl rdečega vina

Lovor

Piment

100 g suhih brusnic

400 g sladkega krompirja topinamburja

4 žlice masla

4 žlice kisle smetane

Muškatni orešček

1 radič

1 žličko sladkorja

1 žličko balzamičnega kisa

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Meso operemo, osušimo ter začinimo s soljo in poprom lovorjem, pimentom in rožmarinom. Meso damo v pekač, ter ga obložimo s stroki česna in čebulo, ter maslom. Polijemo z rdečim vinom. Pečemo 50 minut, da dobi meso notranjo temperaturo 70°C. Brusnice operemo in jih ob koncu pečenja dodamo pečenkinemu soku.

Sladki krompir olupimo, narežemo na male koščke ter ga kuhamo 15 minut. Odstavimo in odlijemo vodo, dodamo maslo in kislo smetano ter pretlačimo. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.

Radič operemo in ga podolgovato narežemo. Na ponvi raztopimo žlico masla in na njem popečemo radič. Dodamo žličko sladkorja in žličko balzamičnega kisa. Vse skupaj naj prevre, da dobimo malo omake.

Na krožnik položimo krompir, rezino pečenke, pečen radič in prelijemo z omako.