Predjedi

img_1817

Krutoni s tuno

Potrebujemo:

200 g tune

10 zelenih špargljev

1 paradižnik narezan na kocke

2 žlički kaper

10 grobo sekljanih inčunov

10 črnih oliv narezanih na rezine

1 žlička kisa

sol

poper

2 žlički majoneze

7 rezin belega kruha

Postopek:

Iz vsake rezine kruha izdolbemo 3 okrogle krutone, za 25 minut jih damo v pečico ogreto na 150°C.

Za nadev tunin steake narežemo na male kocke 2 krat 2cm. Tuno na vroči ponvi za 2 minuti opečemo. Nato solimo in popramo. Pustimo da se ohladi. Šparglje narežemo na 1 cm dolge rezine in ga skuhamo v vodi. Šparglje, paradižnik, kapre, inčune in olive zmešamo v olju in kisu. Začinimo s soljo in poprom.

Krutone namažemo s majonezo. Nanje postavimo koščke tune in zelenjavo.


 

rezanci iz pirine moke

Rezanci iz pirine moke in špinače s hruško in slanino

Potrebujemo:

Za testo:

1 jajce na osebo

100 g pirine moke na osebo

100 g pasirane špinače

Za omako:

Tanko narezane rezine slanine

Manjša hruška

Pest pinjol

Žlica rjavega sladkorja

Timijan

Žlica masla

Olivno olje

Parmezan

Sol

poper

Postopek

v skledi zmešajte jajca in moko, da dobite kosmičasto strukturo. Dodajte pasirano špinačo in zamesite v gladko testo. Če je testo zelo mokro, dodajte še malo moke. Kepo testa zavijte v prozorno folijo in dajte na hladno za pol ure.

V veliki ponvi segrejte olivno olje. Narežite hruško na četrtine in odstranite pecelj in peške. Vsako četrtino narežite na tanke lističe z lupino vred. Zavrite velik lonec vode in solite, ko voda zavre. Hkrati v veliki ponvi popecite na tanke rezine narezano slanino. Popečeno slanino vzemite iz ponve in na maščobi, ki je ostala popecite pinjole. Odstranite še pinjole in dodajte na tanke rezine narezano hruško. Potresite jo z malo rjavega sladkorja, posolite, poprajte, dodajte še timijan in maslo ter na srednjem ognju počasi pecite, dokler koščki hruške ne pozlatijo.

 

Testo razvaljajte in narežite na trakove. Rezance kuhajte v vreli slani vodi. Ko so kuhane (najbolje je poskusiti), jih odlijte v cedilo in prelijte s hladno tekočo vodo. Testenine dodajte k omaki, ugasnite ogenj in premešajte. Naložite na krožnik in potresite s pinjolami, popečeno slanino in nastrganim parmezanom.


bucna juha

Bučna kremna juha

Za juho potrebujemo:

400 g bučnega mesa brez lupine in pešk

1 majhna čebula

1 žlico masla

2 dcl sladke smetane

Sol

Poper

4 žlice kisle smetane

Postopek

Bučno meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici razpustimo maslo in na njem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo bučno meso in prilijemo liter vode. Kozico pokrijemo in juho počasi kuhamo 15 minut. Juho gladko spasiramo z paličnim mešalnikom in po želji pretlačimo skozi gosto cedilo.

Primešamo sladko smetano, začinimo s soljo in poprom, ter segrevamo do vrelišča. Juho lahko na krožnikih okrasimo s kislo smetano in bučnimi semeni.


zelisna frtalja

Zeliščna frtalja s pršutom in koromačem

Potrebujemo:

1 gomolj koromača

4 rezine pršuta

40 g pikantnega sira

4 jajca

4 žlice moke

1 dcl mleka

Bazilika

Timijan

Oljčno olje

sol

drobnjak

Priprava:

Jajca in mleko razžvrkljamo, dodamo sol, moko in nariban pikantni sir, da dobimo gosto tekočo maso. Zlijemo v ponev na vročo maščobo in potresemo z zelišči. Pečeno frtaljo poljubno narežemo. Koromač skuhamo, na narežemo in opečemo na oljčnem olju. Na krožnik položimo rezino pršuta, fritaljo in opečene rezine koromača.


ocvrti špageti

Ocvrti špageti

Potrebujemo:

200 g špagetov2 jajci

1 rumenjak

50 g naribanega parmezana

1-2 feferona

Olivno olje

2 stroka česna

peteršilj

Sol

Poper

Priprava:

Česen nasesekljamo, prav tako peteršilj, če imate svežega. Zdrobimo tudi feferone. Vse sestavine, razen špagetov in olja damo v skledo in dobro premešamo. Špagete skuhamo v ločeni posodi. Ko so špageti kuhani in ohlajeni, jih s škarjami narežemo na 8 cm dolge kose in damo v skledo, ter vse skupaj dobro zmešamo.

V ponev kanemo malo olja potem pa z vilicami polagamo kupčke špagetov, ter jih ocvremo iz obeh strani.