Priloge

fingerfood catering

Tortelini s paradižnikom

Potrebujemo:

20 špinačnih tortelinov

10 suhih paradižnikov v olivnem olju

20 listov bazilike

 

za marinado

1 žlička naribane limonine lupinice

1 žlica limoninega soka

4 žlice olivnega olja

sol

poper

 

20 lesenih palčk

Postopek

Torteline skuhamo v osoljeni vodi. Suhe paradižnike vzamemo iz olja in jih narežemo na polovico. Za marinado zmešamo vse sestavine in vanje damo kuhane torteline. Nato na palčke nataknemo tortelin in nato v bazilikin list zavit paradižnik. Zraven ponudimo ostanek marinade.


žar delavnica

Pečen jajčevec z nadevom paradižnika in leče

Potrebujemo:

1 jajčevec

2 paradižnika

2 rdeči čebuli

100 g leče

česen

sol

poper

peteršilj

drobnjak

Postopek

Jajčevec pokapamo z oljem in ga na žaru spečemo, da se zmehča. Sredico izdolbemo in jo grobo nasekljamo. Posebej prepražimo čebulo in dodamo na kocke narezan paradižnik. Solimo in popramo, ter dodamo strt česen. Posebej skuhamo lečo in jo damo v paradižnikovo omako. Na koncu dodamo še sesekljano sredico jajčevca, ki smo jo prej izdolbli. Vse skupaj nadevamo v izdolben jajčevec in zapečemo.

 

Pire belega fižola, pečena paprika

Potrebujemo:

olivno olje

1 stoka česna

400g bel fižol iz pločevinke

1 žlica naribanega parmezana

2 rdeče paprike

mleta pekoča paprika po želji

sol

poper

Postopek

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljan česen in na zmernem ognju prepražimo, dokler ne porjavi. V ponev dodamo fižol ter posolimo in popramo. Pražimo še nekaj minut, da se zmehča.

Dodamo pol žlice parmezana in dobro premešamo in pretlačimo. Jed prestavimo na servirni krožnik in posujemo s preostalim parmezanom in mleto pekočo papriko.

Pire nadevamo v 4 polovice rdeče paprike in na žaru zapečemo.


 

rezanci iz pirine moke in špinače

Rezanci iz pirine moke in špinače

Potrebujemo:

Za testo:

1 jajce na osebo

100 g pirine moke na osebo

100 g pasirane špinače

Postopek

v skledi zmešajte jajca in moko, da dobite kosmičasto strukturo. Dodajte pasirano špinačo in zamesite v gladko testo. Če je testo zelo mokro, dodajte še malo moke. Kepo testa zavijte v prozorno folijo in dajte na hladno za pol ure.

 

Testo razvaljajte na tanko in narežite na trakove. Rezance kuhajte v vreli slani vodi. Ko so kuhane (najbolje je poskusiti), jih odlijte v cedilo in prelijte s hladno tekočo vodo.


polnjena rdeča paprika

Polnjena rdeča paprika z nadevom iz kozjega sira in zelišč

Potrebujemo:

2 rdeči papriki

200 g mehkega kozjega sira

2 pesti sesekljanega peteršilja

pest sesekljanega drobnjaka

pest seskljane bazilike

1 žlička olivnega olja

2 žlički limoninega soka

1 žlička pinjol

sol

poper

Postopek

Pečico segrejemo na 200 °C, paprike razpolovimo po dolžini, odstranimo semena in jo operemo. S prerezano stranjo navzdol jo položimo na pekač z nizkim robom in vlijemo malo vode. V pečici pečemo 15 minut, dokler se ne zmehča. Medtem kozji sir damo v skledo in ga pretlačimo z vilicami, če pa je trd, ga naribamo. Nato dodamo zelišča, olivno olje, limonin sok ter osolimo in popramo. Dobiti moramo gladko maso, Paprike vzamemo iz pečice, obrnemo in polovice nadevamo z zmesjo. Po vrhu potresemo s pinjolami in vrnemo v pečico za 12 min.


 

ajdovi žganci

Enostavni ajdovi žganci

Potrebujemo:

1 kg ajdove moke

2 litra slanega kropa

20 dag ocvirkov z mastjo

Priprava:

Ajdovo moko stresemo v širši lonec z visokim robom. Ajdovo moko na suho pražimo, dokler malo ne zadiši (približno 10 minut). Zalijemo s slanim kropom po občutku in premešamo, da dobimo majhne kepice. Ko imamo žgance zmešane jih prelijemo še s stopljenimi ocvirki in mastjo.


 

 

indijska samosa

Indijska samosa

Potrebujemo:

za testo:

130 g moke

2 žlici olja

voda po potrebi

sol

za nadev:

2 velika krompirja

1 čebula

sušeni čiliji (po okusu)

3 žlice olja

nariban ingver

1 strok česna

koriandrova semena

sok polovice limete

garam masala

kurkuma

čili v prahu

sol

Postopek

Zmešamo moko, sol in olje ter začnemo mesiti testo. počasi dodajamo vodo in mesimo, dokler ne dobimo prožnega testa. Pokrijemo ga z morko krpo in pustimo stati 20 minut. Po tem času ga ponovno pregnetemo in pustimo počivati.

Za nadev skuhamo krompir, ter ga olupimo. Segrejemo olje. Dodamo ingver, čili, koriandrova semena ter česen. Dodamo sesekljano čebulo in mešamo dokler ne postane zlato rjava. Dodamo garam masalo, kurkumo, čili v prahu, sol in limetin sok ter mešamo 2 minuti. Dodamo narezan krompir. Mešamo še 2 minuti ter odstavimo iz ognja in pustimo, da se ohladi.

Testo razdelimo na 10 enakih porcij. Zvaljamo porcije v tanke ovale in jih prepolovimo. Iz vsake polovice naredimo vrečko (da se testo sprime ga ob robovih navlažimo). Vrečke nadevamo ter zapremo v obliki trikotnika. Trikotnike cvremo v olju, dokler niso zlatorjavi. Odcedimo in postrežemo.