Sladice

panna cota catering

Panna cotta

Potrebujemo:

5 dl sladke smetane

1 dl mleka

100 g sladkorja

1 vanilijev strok

1 vrečka želatine v lističih

 

250 g malin

1 limeta

3 vejice mete

50 g sladkorja

Postopek

Želatino za 10 minut namočimo v manjši količini vode (približno 1 dl), da nabrekne. Vanilijev strok podolžno razpolovimo in z noževo konico izpraskamo stržen. V posodo nalijemo sladko smetano, mleko, 50 g sladkorja in vanilijo. Na zmernem ognju kuhamo približno 5 minut, da se sladkor raztopi, nato odstavimo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, da se le-ta povsem razpusti.

Modelčke ali skodelice splaknemo s hladno vodo in napolnimo s pripravljeno zmesjo. Prekrijemo jih s prozorno folijo in za 1 do 2 uri damo v hladilnik, da se želatina strdi.

Sveže maline (lahko uporabimo tudi zmrznjene) stresemo v kozico, jih prelijemo s sokom ene limete in potresemo  s sladkorjem. Na hitro jih pokuhamo, da izločijo malo soka, vendar ne razpadejo.

Ohlajeno strjenko zvrnemo na krožnik, prelijemo z malinovim prelivom in okrasimo z lističi mete.


 

pomfri jabolčne pite

Pomfri jabolčne pite

Potrebujemo:

100 g maslenega testa

2 jabolka

100 g sladkorja

cimet

1 jajce

sladkor za posip

karamelna krema

Postopek

Masleno testo zvaljamo, razpolovimo ter namažemo z jajci. Naredimo jaboljčno čežano, tako da skuhamo jabolka, odlijemo vodo, dodamo sladkor in spasiramo. Z jabolčno čežano premažemo en del maslenega testa ter ga pokrijemo z drugim koncem.

Z modelirnim nožkom narežemo slamice, namažemo z jajcem in posujemo z granuliranim sladkorjem.

Pečemo na 170 °C 12 minut, oz dokler niso palčke zlatorjave.

Karamelno omako pripravimo tako, da stopimo sladkor do svetlega karamela, nato pa vmešamo sladko smetano do željene gostote.


 

mascarponejeva tortica

Mascarponejeva tortica z borovničevim prelivom

Potrebujemo:

120 g moke

40 g koruzne moke

1 žlica sladkorja

Pol vrečke pecilnega praška

3 žlice masla

125 g jogurta

500 g borovnic

2 žlici medu

120 g sladke smetane za stepanje

120 g mascarponeja

2 žlici sladkorja v prahu

Ščepec soli

Postopek

Pečico segrejemo na 220°C. Obe vrsti moke, sladkor, pecilni prašek in ščepec soli damo v skledo in zmešamo. Dodamo maslo ter vse skupaj zgnetemo. Dodamo jogurt in vse setavine z vilico zmešamo. Delavno površino pomokamo in testo razvaljamo 1,5 cm debelo. Izrežemo 4 kroge premera 8 cm ter jih položimo na pekač. Pečemo jih 20 minut.

Borovnice operemo in odcedimo. Zmešamo jih v skledi z medom in postavimo na hladno. Mascarpone zmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo stepeno smetano.

Pecivo vodoravno razpolovimo, spodnje polovice položimo na krožničke, nanje porazdelimo polovico borovnic, pokrijemo z zgornjimi polovicami te na te naložimo mascarponejevo kremo in preostale borovnice.


čokoladna pena brez sladkorja

čokoladna pena brez dodanega sladkorja

Potrebujemo:

2 zelo zrela avokada

drobno nastrgana lupinica in sok 1 velike pomaranče

1 žlica medu

3 žlice kakava

Postopek

Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Z žlico izdolbemo meso in ga damo v multipraktik. Dodamo ostale sestavine in obdelamo, da nastane gosta bogata, čokoladni peni podobna zmes. Če želimo lahko dodamo več kakava v prahu ali medu, da bo sladica slajša ali bolj čokoladna. Postrežemo jo v kozarcih za koktajl ali keramičnih posodicah.


 

prleška gibanica

Prleška gibanica

Potrebujemo:

400 g moke

Mlačno vodo

1-2 jajci

Sladkor za posipanje 

Za nadev potrebujemo:

1,25 kg skute

150-200 g rozin

4 rumenjake

50 dcl kisle smetane

200 g masla

Sladkor

Sol

Priprava:

Iz moke, jajc, vode in soli umesimo testo, ga dobro pregnetemo in postavimo počivat. Medtem pripravimo nadev. Skuto pretlačimo z vilicami, primešamo 3 rumenjake in solimo. Po želji dodamo rozine in sladkor.

Spočito testo razvlečemo po prtu, potresemo z moko in ga nekaj časa pustimo stati, da se osuši. Nato izrežemo 9 krogov, odvisno od velikosti pekača. Prvi krog položimo v namaščen pekač, tako da rob testa potegnemo čez rob pekača, ter ga premažemo z maslom in smetano. Pokrijemo z drugim krogom testa in ga namažemo z nadevom. Poškropimo s stopljenim maslom in pokrijemo z novim slojem testa. Nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa. Gibanico prelijemo s smetano, zmešano z rumenjakom ter jo spečemo v srednje vroči pečici na 180 °C.


ajdove palačinke s skuto

Ajdove palačinke s kašo

Potrebujemo:

0,5 l mleka

12 dag bele moke

12 dag ajdove moke

3 jajca

sol

 

Nadev:

15 dag prosene kaše

sol

1 dl kisle smetane

Priprava:

Iz sestavin pripravimo testo in spečemo palačinke.

Kašo operemo in damo kuhati. Kuhamo jo 15 do 20 minut. Ko se malo ohladi, primešamo kislo smetano in sol.

S tem nadevom palačinke namažemo, poljubno zvijemo. Zložimo jih v pekač, pokapamo z zmesjo stepenega jajca in smetane v pečici malo zapečemo na 180 °C, 10 minut.


jogurtove tortice z mangom

Jogurtove tortice z mangom

Potrebujemo:

150 g otroških piškotov

125 g masla

300 g jogurta

300 g smetane

5 listov želatine

3 žlice limoninega soka

75 g sladkorja

1 zrel mango

Priprava

Piškote drobno zdrobite. Maslo raztopite in zmešajte s piškotnimi drobtinami. Model za torto obložite s papirjem za peko, po dnu razporedite piškotno maso in jo potlačite.

Želatino namočite v veliko hladne vode. V skledo dajte jogurt, limonin sok in sladkor ter stepite z mešalnikom. Nato želatino ožemite, jo pri nizki temperaturi raztopite in jo 2/3 vmešajte v kremo.

Dodajte stepeno sladko smetano.

Mango olupite, narežite na krhlje in ga pretlačite s paličnim mešalnikom. Vanj vmešajte 1/3 želatine. Vmešajte v kremo, jo prelijte v model in poravnajte. Torto postavite v hladilnik za okoli tri ure.


IMG_6878

Zmrzlina iz čokolade in riža

 

Potrebujemo:

Za mlečni riž:

300 g masla

150 g riža za rižote

50 g sladkorja

1,5 dcl belega vina

1 strok vanilije

7 dcl polnomastega mleka

 

Za zmrzlino:

50 g sladkorja

4 velika jajca

sol

0,5 l sladke smetane

150 g kandiranega sadja

100 g temne čokolade (70% kakava)

100 g pistacij

 

V zmrzovalnik postavimo modelčke, da se ohladijo.

Za mlečni riž stopimo maslo, dodamo riž in sladkor, ter prilijemo vino in mešamo, dokler ne izpari. Vanilijev strok prepolovimo in odstranimo semena, te pa dodamo rižu. Nato počasi dodajamo mleko, ter kuhamo na zmerni tempereturi 20 minut. Vmes pogosto mešamo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

 

Zdaj se lotimo zmrzline. V eni skledi stepemo rumenjake in sladkor, da dobimo svetlo rumeno zmes. V drugi skledi stepemo sladko smetano. V tretji stepemo beljake s ščepcem soli.

Smetano in beljake dodamo v rumenjake, ter počasi vmešamo še ostale sestavine, kandirano sadje, nasesekljano čokolado in pistacije, nazadnje pa še ohlajen riž.

Zmrzlino prestavimo v ohlajene modelčke, jih pokrijemo s folijo in damo ponovno v zmrzovalnik, da zmrzne.

K zmrzlini se poda sveže sadje.