Ribe

013 016

File brancina z ovseno skorijco, špinačo in pikantnim korenčkovim pirejem

Potrebujemo:

2 velika fileja brancina (po 150 g)

morska sol

poper

5 žlic ovsenih kosmičev

2 žlici naribanega parmezana

5 narezanih korenčkov

2 pesti špinače

krhlji limone

Postopek:

Pečico segrejemo na 200 °C.

Korenček damo v majhno kozico, ga prelijemo z vodo, zavemo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 15 minut, da se zmehča.

V drugo kozico damo špinačo in nekaj žlic vode, pokrijemo ter na močnem ognju kuhamo 3 minute, da ovene, nato jo dobro odcedimo.

V plitvi skledi zmešamo ovsene kosmiče in parmezan, posolimo in poporamo ter dobro zmešamo. File brancina povaljamo v ovseni zmesi, ter rahlo pritisnemo, da ju povsod dobro prekrije. Položimo ju v pekač in v pečici pečemo približno 15 min.

Kuhan korenček odcedimo, stresemo v veliko skledo in pretlačimo s tlačilko za krompir. Dodamo maslo in začimbe, posolimo in popramo, ter pretlačimo do gladkega.

Špinačo porazdelimo na 2 krožnika, na vrh položimo pečen file brancina, zraven dodamo korenčkov pire in okrasimo z limoninimi krhlji.


 

sašimi solata recept

Sašimi lososova solata

Potrebujemo:

150 g lososovega fileja

100 g kumare

1 žlica miso paste

1 žlica riževega vina

1 žlica sojine omake

1 mlada čebula

Sezamova semena

Sol 1 limone

1 žlica sezamovega olja

Malo naribanega ingverja

Čili

Postopek

Kumare in lososa narežemo na trakove. Na kolobarje narežemo mlado čebulo.

Zmešamo miso pasto, riževo vino, limonin sok, sezamovo olje in sojino omako. V skledo damo kumare, lososa in mlado čebulo, ter prelijemo z omako. Posujemo še s sezamovi semeni, ingverjem in čilijem. Popramo.


žar delavnica nabodala

Nabodala z lososom in kozicami, solata iz kvinoje

Potrebujemo:

1 velik file lososa brez kože,

100 g oluščenih kraljevih kozic

100 g kvinoje

15 dag peteršilja

sok 1 limete

sol

poper

2 dcl zelenjavne osnove

Postopek

Žar segrejemo, na nabodala izmenično nanizamo kocke lososa in kozice. Posolimo in popopramo. Nabodala pečemo 10 minut, vmes jih obrnemo. V kozici zavremo 2 dcl jušne osnove in vanjo stresemo kvinojo. Kuhamo jo 10 minut. Kuhano kvinojo preložimo v skledo in premešamo sesekljani peteršilj. Dodamo limetino lupinico in sok, posolimo in popopramo. Na krožnik položimo solato iz kvinoje, na vrh pa položimo popečena nabodala.


zloženka iz avokada in lososa

Zloženka iz avokada in lososa

Potrebujemo:

6 kosov toasta

maslo za mazanje

200 g prekajenega lososa

3 paradižnike

2 avokada

1 čebula

2 žlici kisle smetane

1 žlica limoninega soka

rukola

Sol

Poper

Postopek

Iz toasta izrežite kroge, jih namažite z maslom in na hitro popecite.

V skledi zmešajte na koščke narezan paradižnik, na majhne koščke narezano čebulo in del rukole.

V drugi skledi zmečkajte avokado z limoninim sokom, kislo smetano preostankom rukole, soljo in poprom po okusu.

Sestavite kruhke, tako da začnete z okroglim kosom toasta, nanj naložite košček dimljenega lososa, potem paradižnikovo mešanico (s čim manj soka), na to pa še avokadov namaz. Vse skupaj narahlo pritisnite, tako da dobite ravno površino.

Postrežemo s svežo solato in popečenim kruhom.


 

Sezamovi kalifornijski zvitki

Sezamovi kalifornijski zvitki s kozicami

Potrebujemo:

Pol zrelega avokada

Kavna žlička limoninega soka

50 g kozic

1 korenček

Sol

1 list nori alg

200 g riža

pol kavne žlička sladkorja

1 jedilna žlica riževega kisa

Sol

Vasabi

2 jedilni žlici majoneze

Sezam

Postopek

Avokado olupimo in mu odstranimo koščico, meso narežemo na krhlje in jih pokapamo z limoninim sokom. Korenček očistimo in olupimo ter ga narežemo na pol centimetra debele palčice ter ga blanširamo v slani vodi.

Sezam popražimo na hitro v ponvi in zmešamo z že narejenim rižem za suši.

Vsako polovico lista norija obložimo s polovico riža in dobro potlačimo, Čezenj položimo folijo za živila, nad to pa še prtič. Vse skupaj obrnemo, da je list norija zgoraj, folija in prtič pa spodaj.

Na nori namažemo vasabi, nanj naložimo avokadove krhlje narezan korenček in pol kozice, ter vse skupaj premažemo z majonezo. S pomočjo folije in prtiča naredimo zvitek, ki ga razrežemo na enako velike kose.